מרצה: רונית מרזן
ימי שלישי, 10:30
סדרה זו מציגה חשיבה אחרת על המזרח התיכון – חשיבה המבוססת על עיקרון ה"איפכא מסתברא", כלומר על בדיקה של מגוון אפשרויות, גם אלו הבלתי סבירות. עיקרון זה מעודד אותנו להיות חלק מתזמורת "מרובת כלים" ומרחיק אותנו מ"המקהלה הממוסדת", המדברת בקול אחד ושבויה בתוך קונספציות משתקות. באופן זה מציעה הסדרה מבט מרענן ומטלטל על המציאות הסובבת.
מרואן ברגותי הכלוא בישראל נחשב למנהיג הפלסטיני הפופולרי ביותר בחברה הפלסטינית ואולי היחיד שיכול לאחד אותה מחדש. האם ההנהגה הישראלית תסכים לשחרר אותו ולהעניק לו הזדמנות נוספת להנהיג את עמו לשלום?
הנשים הפלסטיניות לכודות בתוך מציאות קיומית סבוכה. הן מבקשות להתנער מהכובש הישראלי, אך גם מהכובש הפטריארכלי הפלסטיני. הן מנסות לאחוז באבנים ובסכינים כדי לפרוץ אל דעת הקהל הבינלאומית. האם יצליחו לעורר את רגשות העולם?
קטר, המדינה הקטנה ביותר באזור המזרח התיכון, מנהלת זה עשור מסע סדור ושיטתי להבניית סדר משטרי חדש במזרח התיכון, המשלב בין לאומיות ערבית ואסלאם פוליטי. חכם הלכה אסלאמי, פילוסוף ולאומן ערבי ומנהיג תנועת התנגדות פלסטינית נקבצו ובאו לחצרו של האמיר. כיצד סייעו לו להשלים את המלאכה
ארגון המדינה האסלאמית (דאעש) מבקש, כהגדרתו, לעורר את "הדורות ששקעו במצולות אוקיינוס החרפה, ינקו את חלב ההשפלה ונמצאו בתרדמה ארוכה ובחשיכה של הזנחה". הוא קורא למאמיניו להשתחרר מעידן הקינה והנהי ולהחליפו בעידן של כבוד ומלחמת קודש, ג'יהאד. האם "חוטבי העצים ושואבי המים" המוסלמים של אירופה יעשו עלייה אל המדינה האסלאמית כדי לבנות לעצמם בית משותף?
האידיאולוגיה של התנועה האסלאמית מבוססת על תורת האחים המוסלמים. היא אינה מכירה בזכות קיומה של מדינת ישראל ושואפת להפכה לח'ליפות אסלאמית. האם בהוצאת הפלג מחוץ לחוק אנו לא מבססים עוד יותר את האמונה ש"האסלאם הוא הפתרון"?
בכרוז שחילקה תנועת בל"ד למצטרפים חדשים נאמר: "אדם ערבי יודע שהוא פלסטיני ערבי לפני כל השתייכות אחרת... במקרה של התנגשות, הלאומיות גוברת על האזרחות". האם בדברים אלו גלום מסר אלים, שלפיו למיעוט מקופח ומופלה שמורה הזכות לנקוט אלימות בשם ההגנה על זכויותיו וזהותו הלאומית?
הפן המיוסר, המפוצל והקרוע בזהותם של האמנים הערבים בישראל מופיע בתוך מערך אלגורי סימבולי ומקודד, המבטא את הרצון לאוטונומיה אמנותית בתוך שיח פוליטי ישראלי מסרס. האם הסברס הערבי שנכלא ובוית בתוך עציץ עשוי פח יפרוץ את גבולות הטריטוריה שסימן הצבר הישראלי?
הכרת הלשון והתרבות של עמים אחרים היא מרכיב חשוב בניהול משא ומתן מדיני ועשויה לאפשר לצדדים להיפטר מההגנות הנפשיות ומתחושת הנרדפות והקורבנות ולהביא לריסון התוקפנות הרגשית. מה אפשר ללמוד מאנואר א-סאדאת ומנחם בגין, יצחק רבין והמלך חוסיין, יצחק רבין ויאסר ערפאת?